Ponovno: vstop Hrvaške v SAP kumulacijo ali na kratko o obvestilu Komisije v Uradnem listu EU C 215, z dne 21.07.2011

datum: 17.08.2011

kategorija: Novice

Za vse tiste, ki vam je novica o vstopu Hrvaške v SAP kumulacijo (Uradni list EU C 215) prišla prav, in za tiste, ki ste jo spregledali, objavljamo kratek in bistven povzetek. Zaradi obsežnosti obvestila menimo, da bo strokovno pripravljen povzetek zelo koristen pripomoček za ravnanje in odločanje. Avtor povzetka je nesporen strokovnjak s področja porekla blaga, ki ga ni treba posebej predstavljati. Zahvaljujemo se mu v imenu vseh uporabnikov te informacije!


V Uradnem listu EU C 215, z dne 21.07.2011 je objavljeno Obvestilo Komisije (šesto) o datumu začetka uporabe protokolov o pravilih o poreklu, ki določajo diagonalno kumulacijo porekla med Evropsko unijo, Albanijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Hrvaško, Makedonijo, Srbijo ter Turčijo.

 

Razpredelnica, ki nadomesti prejšnjo (UL C 225, 20.08.2010), vsebuje pregled protokolov o poreklu in navedeni so datumi, s katerimi se diagonalna kumulacija (SAP) začne uporabljati.

 

Ta objava je pomembna, saj sta objavljeni dve novosti:

 

PRVA NOVOST

 

S 1. 6. 2011 se je začel uporabljati nov, spremenjen Protokol 4 o poreklu iz Sporazuma EU-Hrvaška (objavljen v UL EU L 156, z dne 15.06.2011), kar pomeni:

 

1. da je Hrvaška s tem datumom vključena v sistem SAP kumulacije in ne velja več samo bilateralna kumulacija med EU in Hrvaško; 

 

2. da je omogočena v EU kumulacija  materialov s poreklom iz EU,  Hrvaške,   BiH, Srbije, Makedonije, Črne gore, Albanije in Turčije (samo za industrijske izdelke) za izvoz v vse države SAP (razen kumulacije turških izdelkov ob izvozu v BiH in Hrvaško);

 

3. da je na Hrvaškem omogočena kumulacija materialov s poreklom iz Hrvaške, EU, BiH, Srbije, Makedonije, Črne gore, in Albanije za izvoz v vse države SAP; (kumulacija  z materiali s poreklom iz Turčije še ni mogoča);

 

4. da bodo blago s preferencialnim poreklom EU iz Hrvaške izvozili v druge države kumulacije in bo le-to deležno ugodnosti, kot če bi bilo izvoženo direktno iz EU po sporazumu med EU in posamezno državo SAP kumulacije;

 

5. da v EU lahko od 1.6.2011 izdajamo dokazila (EUR.1 ali izjave na računu) z navedbo hrvaškega porekla tudi  za izvoz v BiH, Srbijo, Makedonijo, Albanijo in Črno goro.

 

6. da je zaradi uveljavitve za nazaj mogoče uveljavljati ugodnosti za blago s poreklom iz drugih držav Zahodnega Balkana, ki smo ga uvozili iz Hrvaške po 1.6.2011 in bo zanj Hrvaška naknadno izdala dokazilo o poreklu.

 

DRUGA NOVOST

 

1. 8. 2011 je začel veljati Sporazum o prosti trgovini med Albanijo in Turčijo, kar je dokaz, da se mreža sporazumov med državami Zahodnega Balkana zaključuje po predvidenih načrtih in se tako povečuje trgovinska menjava v regiji.

 

Pri ODIN-u smo že objavili datum seminarske delavnice o poreklu blaga, in sicer bo v sredo, 5. 10. 2011. Na tej delavnici bo stekel tudi pogovor o prvih izkušnjah poslovanja s Hrvaško po 1. 6. 2011, kar pomeni, da se boste lahko udeleženci veliko naučili na osnovi izkušenj tistih, ki so z našo jugovzhodno sosedo že poslovali po novem.